воскресенье, 8 февраля 2015 г.

У бронзі, у граніті, у серцях.

 27 січня у всьому світі відмічається  День  пам яті  жертв  Голокосту . Дата  27 січня була обрана  тому, що саме в цей день  радянські війска  визволили  концтабір  Освенцим, який  знаходився на території  Польщі.
Зрозуміти  причини сучасного геноциду , усвідомити світову історію  ХХ  сторічча, зупинити  фашизм, що  відроджується,  неможливо  без знання історії  Голокосту.Голокост - від Holocaust, що з грецької  означає  " всеспалення" - визначення  масових вбивств  євреїв  у 1933- 1945р.  у Європі.
За одними джерелами на території  України було знищена найбільша кількість євреїв з громадян  Радянського Союзу приблизно, або половина усіх жертв Голокосту,  за іншими  поміж 850 000 - 900 000 євреїв, які жили на території  сучасної  України.
Ось деякі з місць з найбільшою  кількістю  вбивств  євреїв на  Україні: Київ : Бабин Яр, жертв - близько 100 тисяч чоловік; Сирецький  концтабір, жертв - близько 25 тисяч. Одеса ( Голокост в Одесі), Богданівка ( Доманівський  район ) - кількість жертв, страчених у Доманівськім  районі , перевищує  115 тисяч  чоловік, з них  близько 55 тисяч - безпосередньо у  Богданівці.

В Федорівській біліотеці відбулась тематична рубрика : "У бронзі, у  граніті, у серцях. Запрошені були мешканці селища.
Хай навічно збережеться  пам ять про страждання і катування  мільйонів вбитих дітей, жінок, старих. Хай  світла  пам ять замучених буде грізною  пересторогою добра, хай  попіл  спалених  стукає в серцях  живих  та закликає до братерства  людей і народів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий